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  1. 農学部
  2. 学術雑誌掲載論文 (農学部)

Effects of humidity-stabilizing sheets on the quality of bigeye tuna meat (Thunnus obesus) during refrigerated storage

http://hdl.handle.net/10458/2973
http://hdl.handle.net/10458/2973
baae0570-845e-4545-82e4-31128763579b
名前 / ファイル ライセンス アクション
2973muguruma-food15-3-2009.pdf 2973muguruma-food15-3-2009.pdf (1.4 MB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2010-08-02
タイトル
タイトル Effects of humidity-stabilizing sheets on the quality of bigeye tuna meat (Thunnus obesus) during refrigerated storage
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
キーワード storage, freshness, glycerol, humidity-stabilizing sheets, drip-absorbing sheets, tuna
資源タイプ
資源タイプ journal article
著者 Saito, Katsunori

× Saito, Katsunori

WEKO 4936

en Saito, Katsunori

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Ahhmed, Abdulatef M.

× Ahhmed, Abdulatef M.

WEKO 4806

en Ahhmed, Abdulatef M.

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Kawahara, Satoshi

× Kawahara, Satoshi

WEKO 1788
e-Rad 30284821

en Kawahara, Satoshi

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Sugimoto, Yasushi

× Sugimoto, Yasushi

WEKO 4939

en Sugimoto, Yasushi

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Aoki, Takayoshi

× Aoki, Takayoshi

WEKO 4940

en Aoki, Takayoshi

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Muguruma, Michio

× Muguruma, Michio

WEKO 1787

en Muguruma, Michio

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 This study focused on the effects of a humidity-stabilizing sheet (HSS) containing different levels of glycerol (humectant) and a drip-absorbing sheet (DAS) on quality parameters of frozen/thawed bigeye tuna meat stored in sealed containers at 4°C for 3 days. As the glycerol concentration increased, the humidity around samples and increases in volatile basic nitrogen (VBN) were suppressed, while the weight loss percentage and total ATP-related compounds (t-ARCs) were increased. Tuna portions wrapped with HSS and DAS and then unwrapped showed no difference in Hunter color values L *, a*, and b* or K values. Wrapping tuna samples with any kind of sheet seemed to effectively maintain the initial values of thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) and metmyoglobin percentage (Met-Mb%). Based on the analysis of these parameters, we conclude that HSS is a good packaging material that can be employed in the preservation of frozen/thawed, chilled tuna meat.
言語 en
書誌情報 en : Food science and technology research

巻 15, 号 3, p. 283-292, 発行日 2009-05-01
出版者
出版者 Japanese Society for Food Science and Technology
言語 en
出版者
出版者 社団法人 日本食品科学工学会
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13446606
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 18813984
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11320122
著者版フラグ
出版タイプ VoR
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Ver.2 2023-07-29 12:56:30.330070
Ver.1 2023-05-15 12:39:52.188431
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