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  1. 農学部
  1. 農学部
  2. 紀要掲載論文 (農学部)
  1. 農学部
  2. 紀要掲載論文 (農学部)
  3. 宮崎大学農学部研究報告
  1. 農学部
  2. 紀要掲載論文 (農学部)
  3. 宮崎大学農学部研究報告
  4. 50巻

バークシャー種母豚の産肉形質に関する基礎的研究

http://hdl.handle.net/10458/468
http://hdl.handle.net/10458/468
ac8c9ae3-8cff-41da-a281-ddc1aa9d9d88
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00004192541.pdf KJ00004192541.pdf (692.5 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2007-06-28
タイトル
タイトル バークシャー種母豚の産肉形質に関する基礎的研究
言語 ja
タイトル
タイトル The Basic Information for Genetic Improvement of Meat Production Performance in Berkshire Sows
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 枝肉形質, 超音波, バークシャー種
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Berkshire, Carcass traits, Ultrasound
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 牧山, 大和

× 牧山, 大和

WEKO 17077

ja 牧山, 大和

ja-Kana マキヤマ, ヒロカズ

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原田, 宏

× 原田, 宏

WEKO 3318

ja 原田, 宏

ja-Kana ハラダ, ヒロシ

en Harada, Hiroshi


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松窪, 敬介

× 松窪, 敬介

WEKO 17079

ja 松窪, 敬介

ja-Kana マツクボ, ケイスケ

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渡邉, 正良

× 渡邉, 正良

WEKO 17080

ja 渡邉, 正良

ja-Kana ワタナベ, マサヨシ

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徳永, 忠昭

× 徳永, 忠昭

WEKO 16951
e-Rad_Researcher 00619512

ja 徳永, 忠昭

ja-Kana トクナガ, タダアキ

en Tokunaga, Tadaaki


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石田, 孝史

× 石田, 孝史

WEKO 16959
e-Rad_Researcher 50253810

ja 石田, 孝史

ja-Kana イシダ, タカフミ

en Ishida, Takafumi


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MAKIYAMA, Hirokazu

× MAKIYAMA, Hirokazu

WEKO 17083

en MAKIYAMA, Hirokazu

Search repository
MATSUKUBO, Keisuke

× MATSUKUBO, Keisuke

WEKO 17085

en MATSUKUBO, Keisuke

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WATANABE, Masayoshi

× WATANABE, Masayoshi

WEKO 17086

en WATANABE, Masayoshi

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 豚の産肉能力を改良する手段として,超音波測定により得られた推定値を選抜の指標とすることは有用である.本研究ではバークシャー種の産肉能力向上を目的として,超音波測定による枝肉形質推定値に及ぼす各種要因の効果を明らかにし,かつ枝肉形質問の関連性について検討した.種雄豚の影響はロース芯面積,皮下脂肪厚,第一皮下脂肪厚,第二皮下脂肪厚のいずれの形質に対して,有意(P<0.01)な影響を及ぼした.測定時期(月)の効果も同様にいずれの形質に対して有意(P<0.01)な影響が認められた.産次による効果は第一皮下脂肪厚にのみ有意(P<0.05)な影響が認められた.また,litter sizeの効果はいずれの形質にも影響を及ぼさなかった.なお日齢への回帰の効果については,第二皮下脂肪厚にのみ一次で有意性を示した(P<0.05).父方半きょうだいによる遺伝率推定値はロース芯面積,皮下脂肪厚,第一皮下脂肪厚および第二皮下脂肪厚でそれぞれ0.52,0.22,0.26,0.21であった.同様に母豚による遺伝率推定値は0.48,0.69,0.53,0.60であった.ロース芯面積における遺伝率は種雄豚による影響が大きく,そのほかの形質については母豚の効果が高かった.また,枝肉形質相互間の単純相関係数においてREAとSFT-2で5%水準,その他の形質問ではいずれも1%水準の有意性が認められた.
言語 ja
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Ultrasonic estimates of carcass traits are useful indicators for genetic improvement of meat production performance in swine. This study was conducted to clarify genetic and environmental effects on carcass traits of Berkshire swine, and also to determine the relationships within the carcass traits. The significant sire effects were found on all carcass traits of Berkshire sows (P<0.01). Similarly, effects of month of the observation on carcass traits were significant (P<0.01). Effect of parity on the first fat layer thickness was significant (P<0.05). No significance was found between litter size and any carcass trait. A linear regression effect of scanning day on the second fat layer thickness showed significance of P<0.05. Based on the paternal half-sib observations, heritabilities in rib eye area, fat thickness, the first fat layer thickness, and the second fat layer thickness were estimated at 0.52, 0.22, 0.26 and 0.21, respectively. On the other hand, based on the maternal, the heritabilities were at 0.48, 0.69, 0.53 and 0.60, respectively. On the heritability, the paternal effect was greater than the maternal in rib eye area while in the other carcass traits the paternal effect was smaller than maternal. Rib eye area was significantly (P<0.05) correlated with the second first layer thickness. Moreover, a significance of P<0.01 was found in all the coefficients of correlation among the rest of the carcass traits.
言語 en
書誌情報 ja : 宮崎大学農学部研究報告
en : Bulletin of the Faculty of Agriculture, Miyazaki University

巻 50, p. 19-23, 発行日 2004-03-30
出版者
出版者 宮崎大学農学部
言語 ja
出版者
出版者 Miyazaki University
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 05446066
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00236503
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.2 2023-07-30 03:09:22.307890
Ver.1 2023-05-15 10:49:47.384083
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Cite as

牧山, 大和, 原田, 宏, 松窪, 敬介, 渡邉, 正良, 徳永, 忠昭, 石田, 孝史, MAKIYAMA, Hirokazu, MATSUKUBO, Keisuke, WATANABE, Masayoshi, 2004, バークシャー種母豚の産肉形質に関する基礎的研究: 宮崎大学農学部, 19–23 p.

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