@article{oai:miyazaki-u.repo.nii.ac.jp:00003242, author = {牧山, 大和 and 原田, 宏 and HARADA, Hiroshi and 松窪, 敬介 and 渡邉, 正良 and 徳永, 忠昭 and TOKUNAGA, Tadaaki and 石田, 孝史 and ISHIDA, Takafumi and MAKIYAMA, Hirokazu and MATSUKUBO, Keisuke and WATANABE, Masayoshi}, journal = {宮崎大学農学部研究報告, Bulletin of the Faculty of Agriculture, Miyazaki University}, month = {Mar}, note = {豚の産肉能力を改良する手段として,超音波測定により得られた推定値を選抜の指標とすることは有用である.本研究ではバークシャー種の産肉能力向上を目的として,超音波測定による枝肉形質推定値に及ぼす各種要因の効果を明らかにし,かつ枝肉形質問の関連性について検討した.種雄豚の影響はロース芯面積,皮下脂肪厚,第一皮下脂肪厚,第二皮下脂肪厚のいずれの形質に対して,有意(P<0.01)な影響を及ぼした.測定時期(月)の効果も同様にいずれの形質に対して有意(P<0.01)な影響が認められた.産次による効果は第一皮下脂肪厚にのみ有意(P<0.05)な影響が認められた.また,litter sizeの効果はいずれの形質にも影響を及ぼさなかった.なお日齢への回帰の効果については,第二皮下脂肪厚にのみ一次で有意性を示した(P<0.05).父方半きょうだいによる遺伝率推定値はロース芯面積,皮下脂肪厚,第一皮下脂肪厚および第二皮下脂肪厚でそれぞれ0.52,0.22,0.26,0.21であった.同様に母豚による遺伝率推定値は0.48,0.69,0.53,0.60であった.ロース芯面積における遺伝率は種雄豚による影響が大きく,そのほかの形質については母豚の効果が高かった.また,枝肉形質相互間の単純相関係数においてREAとSFT-2で5%水準,その他の形質問ではいずれも1%水準の有意性が認められた., Ultrasonic estimates of carcass traits are useful indicators for genetic improvement of meat production performance in swine. This study was conducted to clarify genetic and environmental effects on carcass traits of Berkshire swine, and also to determine the relationships within the carcass traits. The significant sire effects were found on all carcass traits of Berkshire sows (P<0.01). Similarly, effects of month of the observation on carcass traits were significant (P<0.01). Effect of parity on the first fat layer thickness was significant (P<0.05). No significance was found between litter size and any carcass trait. A linear regression effect of scanning day on the second fat layer thickness showed significance of P<0.05. Based on the paternal half-sib observations, heritabilities in rib eye area, fat thickness, the first fat layer thickness, and the second fat layer thickness were estimated at 0.52, 0.22, 0.26 and 0.21, respectively. On the other hand, based on the maternal, the heritabilities were at 0.48, 0.69, 0.53 and 0.60, respectively. On the heritability, the paternal effect was greater than the maternal in rib eye area while in the other carcass traits the paternal effect was smaller than maternal. Rib eye area was significantly (P<0.05) correlated with the second first layer thickness. Moreover, a significance of P<0.01 was found in all the coefficients of correlation among the rest of the carcass traits.}, pages = {19--23}, title = {バークシャー種母豚の産肉形質に関する基礎的研究}, volume = {50}, year = {2004}, yomi = {マキヤマ, ヒロカズ and ハラダ, ヒロシ and マツクボ, ケイスケ and ワタナベ, マサヨシ and トクナガ, タダアキ and イシダ, タカフミ} }