WEKO3
アイテム
肉質に影響するタリン2の死後分解におけるカルパイン3の関与
http://hdl.handle.net/10458/3740
http://hdl.handle.net/10458/37401b5e7d3f-a4ea-43e6-a3ef-bc50856ca127
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2012-06-20 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Involvement of Calpain 3 in Postmortem Talin 2 Degradation Influencing Meat Quality | |||||
言語 | en | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 肉質に影響するタリン2の死後分解におけるカルパイン3の関与 | |||||
言語 | ja | |||||
言語 | ||||||
言語 | eng | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Calpain, Meat quality, Postmortem proteolysis, Talin | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | カルパイン, 肉質, 死後分解, タリン | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||
その他のタイトル | ニクシツ ニ エイキョウ スル タリンツー ノ シゴ ブンカイ ニ オケル カルパインスリー ノ カンヨ | |||||
著者 |
六車, 三治男
× 六車, 三治男× 冨阪, 吉登× 森, 名生× 安岡, 寛子× 小野, 孝明× 西, 英二× 河原, 聡× Tomisaka, Yoshito× Mori, Nao× Yasuoka, Hiroko× Ono, Takaaki× Nishi, Eiji |
|||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | The present experiment was conducted to determine which calpain isoforms contribute to the postmortem degradation of the costamere protein talin 2. The chicken pectoralis major (PM) and biceps femoris (BF) muscles gizzard (G) and heart (H) were stored for 4 days at 4℃. Talin 2 in PM and BF were degraded during early postmortem time, but that in G and H were not degraded. While, desmin in PM was degraded faster than the others. The ratio of calpain 1 mRNA level to calpastatin was seemed to correspond to the postmortem degradation of desmin. The ratio of calpain 2 to calpastatin and the ratio of calpain 3 to ribosomal protein large P1 were seemed to correspond to the postmortem degradation of talin 2. Desmin in the isolated myofibrils of the skeletal muscles was degraded with 5 mM Ca2+ and not degraded with leupeptin, the ubiquitous calpain inhibitor. However, talin 2 was degraded with 5 mM Ca2+ and leupeptin. Desmin and talin 2 in the heart were not influenced by 5 mM Ca2+. Furthermore talin 2 was degraded with 1 μM Ca2+ at 4℃, but desmin was not. Therefore, we propose that talin 2 is degraded by calpain 3 during postmortem storage. | |||||
言語 | en | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 本研究は,コスタメアタンパク質タリン2の死後分解に関わるカルパインアイソフォームを決定するために実施された. ニワトリの胸肉,腿肉,砂のう筋および心筋を4℃で4日間貯蔵した. 胸肉と腿肉のタリン2は死後早期に分解したが,砂のう筋と心筋では分解しなかった. 一方,胸肉のデスミンは他の組織よりも早期に分解した. カルパスタチンに対するカルパイン1の相対的な発現量は,デスミンの死後分解の速度と一致しているように見えた. カルパスタチンに対するカルパイン2の相対的な発現量およびリボゾーマルプロテインラージP1に対するカルパイン3の相対的な発現量は,タリン2の死後分解の速度と一致しているように見えた. 骨格筋から抽出された筋原線維におけるデスミンは,5mMのカルシウムイオンの添加によって分解したが,それはロイペプチンの添加によって阻害された. しかしながら,タリン2は,デスミン同様,5mMのカルシウムイオンの添加で分解したが,ロイペプチンの添加で阻害されなかった. 心筋におけるデスミンとタリン2はともに,5mMのカルシウムイオンに影響を受けなかった. さらに,タリン2は4℃で1μMのカルシウムイオンの添加によっても分解したが,デスミンは分解しなかった. よって,我々は,タリン2が死後の熟成期間中にカルパイン3によって分解されることを提案する. | |||||
言語 | ja | |||||
書誌情報 |
ja : 宮崎大学農学部研究報告 en : Bulletin of the Faculty of Agriculture University of Miyazaki 巻 58, p. 31-42, 発行日 2012-02-24 |
|||||
出版者 | ||||||
出版者 | 宮崎大学農学部 | |||||
言語 | ja | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | Faculty of Agriculture, University of Miyazaki | |||||
言語 | en | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 05446066 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00236503 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |