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アイテム
宮崎県で栽培された暖地向けダイズ品種のイソフラボン含量
http://hdl.handle.net/10458/1123
http://hdl.handle.net/10458/11230b35668f-28ec-492b-b86e-3be342fa3c7f
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | 学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||
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公開日 | 2008-01-23 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 宮崎県で栽培された暖地向けダイズ品種のイソフラボン含量 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Isoflavone Content of Soybean Cultivars for Warm Districts Grown in Miyazaki Prefecture | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
キーワード | イソフラボン含量, イソフラボン組成, ダイズ, 暖地向け品種 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
キーワード | Cultivar for wann district, Isoflavone composition, Isoflavone content, Soybean | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ | journal article | |||||
著者 |
赤木, 功
× 赤木, 功× 西原, 基樹× 上田, 重英× 横山, 明敏× 浅野, 陽樹× 佐伯, 雄一× 赤木, 功× 西原, 基樹× 上田, 重英× 横山, 明敏× 浅野, 陽樹 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 九州地方で育成された暖地向けダイズ14品種について,2003年,2004年および2005年の3ヶ年にわたり宮崎県で栽培し,これらのイソフラボン含量を調査した.総イソフラボン含量は,2003年が216-391mg/100gDW,2004年が87-314mg/100gDW,2005年が196-594mg/100gDW の範囲にあった.九州地方の基幹品種であるフクユタカの総イソフラボン含量は199mg/100gDW (3ケ年平均)で他の暖地向け品種と比較して低かった.最も総イソフラボン含量が高かったアキセンゴクは435mg/100gDW (3ケ年平均)を含有しており,西南暖地における高イソフラボン含有ダイズ品種として有望であると考えられた.全アグリコンに占めるダイゼイン,ゲニステイン,グリシテインの含有率(アグリコン換算値)は,それぞれ23.8-44.4%,41.2-71.5%,4.7-18.9%の範囲にあった.ダイゼインとゲニステインの含有割合には大きな品種間差異があり,ダイゼインの含有率(D/DG率)は,25.0-51.9%までの幅広い変異が認められた. Fourteen soybean (Glycine max (L.) Merr.) cultivars bred in Kyushu for cultivation in warm districts were grown in Miyazaki prefecture in 2003, 2004 and 2005, and their isoflavone contents were investigated. Total isoflavone contents ranged from 216 to 319 mg/ 100 g DW in 2003, from 87 to 314 mg/ 100 g DW in 2004, from 196 to 594 mg/ 100 g DW in 2005.'Fukuyutaka', the leading cultivar in Kyushu district, contained 199 mg/ 100 g DW of total isoflavone (average of three years), which was low compared with other cultivars for warm districts. 'Akisengoku' contained 435 mg/ 100 g DW of total isoflavone (average of three years), and it may be useful as a high isoflavone content cultivar for warm district. The proportion of daidzein, genistein and glycitein (aglycone equivalent) to total aglycone were in the range of23 . 8-44.4%,41 .2-71 .5% and 4.7-18.9%, respectively. The ratio of the content of daidzein to that of daidzein plus genistein (D / DC ratio) ranged from 25 . 0 to 51 . 9%, showing a wide variation among cultivars. |
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言語 | ja | |||||
書誌情報 |
ja : 日本作物學會紀事 en : Proceedings of the Crop Science Society of Japan 巻 76, 号 3, p. 454-458, 発行日 2007 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 日本作物学会 | |||||
言語 | ja | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 00111848 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 13490990 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00189888 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR |