WEKO3
アイテム
数種のソルガムサイレ-ジの消化性とル-メン内発酵ならびに血液性状におよぼす影響
http://hdl.handle.net/10458/3797
http://hdl.handle.net/10458/3797fc3e29e6-58d6-4d34-88bf-95bf27958afd
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 報告書 / Research Paper(1) | |||||
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公開日 | 2012-07-23 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 数種のソルガムサイレ-ジの消化性とル-メン内発酵ならびに血液性状におよぼす影響 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Digestibility and Rumen Fermentation of Some Sorghum Silages and the Effect on Blood Profile | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ソルガムサイレージ, 消化性, ルーメン内発酵, 血液性状, Sorghum silage, Digestibility, Rumen fermentation, Blood profile | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws | |||||
資源タイプ | research report | |||||
研究代表者 |
川村, 修
× 川村, 修 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 型・タイプの異なる3種のソルガム(ソルゴー型普通タイプ;雪印ハイブリッドソルゴー,兼用型;ハイカロソルゴー,ソルゴー型糖蜜タイプ;ハイシュガーソルゴー)を用いてサイレージを調製し,これらの消化性を緬羊で,ルーメン内液および血清性状におよぼす影響を山羊で調べた.1) 発酵品質はいずれのサイレージにおいても良好であった.2) 春播きした3種の比較では,高蛋白質含量であるにもかかわらず構造性炭水化物含量が高く,しかしリグニンや粗ケイ酸の含量が低く消化性に優れていたハイシュガーソルゴーの特性が注目された.3) 夏播きしたソルガムは春播きしたものより概して消化性に優れ,とくに蛋白質でその傾向が顕著であった.4) 春播きしたハイブリッドソルゴーから子実部を除去しても,可消化養分含量はホールクロップと殆ど差がなかった.5) サイレージCP含量,CP消化率,DCP含量,ルーメン内VBN濃度,血清尿素濃度の間すべてに有意な正の相関が認められた.6) 高消化性のサイレージほど血清NEFA濃度を低める傾向があった | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | The different types of sorghum: Sorghum bicolor (L.) Moench (Snow brand hybrid sorgo; Sorgo-common type, Hi-calo sorgo; Dual purpose type, Hi-sugar sorgo; Sorgo syrup type) were ensiled and their digestibility and rumen fermentation and the effect on blood profile were examined. The results obtained were as follows; (1)All silages had good fermentative quality. (2)It was remarkable, in the comparison of 3 silages of sorghum sown in spring, that Hi-sugar sorgo was rich in protein and in structural carbohydrate which was low lignified and silicified, and was digestible. (3)Silage of sorghum sown in summer was more digestible, especially in protein, than that sown in spring. (4)It was not observed the difference of digestible nutrient content between the whole crop and the ear-removed silages of hybrid sorgo sown in spring. (5)There were significant correlation among the crude protein content of silage, the crude protein digestibility, the DCP content, the VBN content in the rumen and the serum urea content. (6)The digestible silage tended to make to decrease the serum non-esterified fatty acid. | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |