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木質バイオマスの炭化反応 : スギ辺材木酢液成分の生成量に及ぼす酢酸水溶液処理および炭化物添加の影響
http://hdl.handle.net/10458/245
http://hdl.handle.net/10458/245d9a3f6f5-9e87-461f-99c9-1c4912c19e27
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2007-06-28 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 木質バイオマスの炭化反応 : スギ辺材木酢液成分の生成量に及ぼす酢酸水溶液処理および炭化物添加の影響 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Carbonization of Wood Biomass : Effect of Pretreatment with Acetic Acid and Addition of Charcoal on Yields of Carbonization Products and Constituents in Wood-Vinegar from Sugi Sapwood | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Sugi(Cryptomeria japonica D. Don) sapwood, Charcoal, Wood-Vinegar, Capillary gas chromatography, capillary GC, Carbonization | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||
その他のタイトル | モクシツ バイオマス ノ タンカ ハンノウ : スギ ヘンザイ モクスエキ セイブン ノ セイセイリョウ ニ オヨボス サクサン スイヨウエキ ショリ オヨビ タンカブツ テンカ ノ エイキョウ | |||||
言語 | ja-Kana | |||||
著者 |
松井, 隆尚
× 松井, 隆尚× 松下, 洋一× 菅本, 和寛× 魯, 保旺× Lu, Baowang |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Abstract Sugi sapwoods treated with aqueous acetic acid were carbonized at 400 ℃ for 1h under nitrogen gas to afford wood-vinegar, wood-tar and charcoal. Yield of the wood-vinegar was increased by treatment with aqueous acetic acid, and yields of the wood-tar and the charcoal were decreased. Eleven components in the wood-vinegar were determined by capillary gas chromatography (capillary GC). Amounts of 5-hydroxymethyl-2-furaldehyde and 2- furaldehyde in the wood-vinegar were increased after the acid treatment, but amounts of carboxylic acids, phenols, pyrocatechol, guaiacols, and maltol were almost constant. A mixture of sugi sapwood and charcoal as an additive was carbonized at 400 ℃ for 1h under nitrogen gas. Amounts of acetic acid and propionic acid in the wood-vinegar were increased with the increase in charcoal amount. On the other hand, amounts of furans, maltol, phenols, pyrocatechol and guaiacols were decreased. |
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言語 | en | |||||
書誌情報 |
ja : 宮崎大学工学部紀要 en : Memoirs of Faculty of Engineering, University of Miyazaki 巻 32, p. 73-77, 発行日 2003-07 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 宮崎大学工学部 | |||||
言語 | ja | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | Faculty of Engineering, University of Miyazaki | |||||
言語 | en | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 05404924 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA00732558 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |