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  1. 農学部
  1. 農学部
  2. 学術雑誌掲載論文 (農学部)

Development of vitamin K analysis method using column switching high-performance liquid chromatography method and analysis results of various food items for vitamin K content

http://hdl.handle.net/10458/0002000692
http://hdl.handle.net/10458/0002000692
7ead58f1-61d7-4cc0-b426-7f84b34cc7e2
名前 / ファイル ライセンス アクション
s12161-024-02643-4.pdf article (1 MB)
license.icon
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2024-06-25
タイトル
タイトル Development of vitamin K analysis method using column switching high-performance liquid chromatography method and analysis results of various food items for vitamin K content
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
キーワード Phylloquinone
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
キーワード Menaquinone-4
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
キーワード Menaquinone-7
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
キーワード Column-switching HPLC
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
キーワード Foods
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
キーワード Supplements
資源タイプ
資源タイプ journal article
アクセス権
著者 Tanaka, Rina

× Tanaka, Rina

en Tanaka, Rina

Search repository
田中, 竜介

× 田中, 竜介

WEKO 34960
e-Rad_Researcher 30399654

ja 田中, 竜介

ja-Kana タナカ, リュウスケ

en Tanaka, Ryusuke


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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 In this study, we developed a column-switching high-performance liquid chromatography (HPLC) method with fluorescence detection for the analysis of vitamin K. Column-switching is accomplished by changing the direction of flow using a switching valve with a set time program. Using this method, three vitamin K, phylloquinone (PK), menaquinone-4 (MK-4), and menaquinone-7 (MK-7), were separated and identified with high sensitivity, and impurities were eliminated. This method was used to determine the vitamin K content in meat, fish meat, snails, bivalves, sea urchins, seaweeds, vegetables, tea, soy products, milk products, and supplements. The results showed that chicken showed the highest content of MK-4 (15.35 ± 0.35 μg/100 g), matcha showed the highest content of PK (3069.66±80.10 μg/100 g), and dried natto showed the highest content of MK-7 (3997.57±79.42 μg/100 g). This method can also be used to analyze vitamin K in supplements and pharmaceuticals. The results of this study revealed that different manufacturers add different types of vitamin K to their commercial supplements and infant formulas. The developed method provides highly reproducible and quantitative results and allows for the rapid analysis of the three vitamin K types. Thus, the method developed in this study may aid the sequential analysis of vitamin K in different samples to assess food nutrients.
言語 en
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 Citation:Tanaka, R., Tanaka, R. Development of vitamin K analysis method using column switching high-performance liquid chromatography method and analysis results of various food items for vitamin K content. Food Anal. Methods (2024). https://doi.org/10.1007/s12161-024-02643-4
言語 en
書誌情報 en : Food Analytical Methods

巻 17, p. 1218-1228, 発行日 2024-06-11
出版者
出版者 Springer Science and Business Media LLC
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1936-9751
ISSN
収録物識別子タイプ EISSN
収録物識別子 1936-976X
DOI
関連タイプ isVersionOf
識別子タイプ DOI
関連識別子 https://doi.org/10.1007/s12161-024-02643-4
権利
言語 en
権利情報 © The Author(s) 2024
著者版フラグ
出版タイプ VoR
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Ver.1 2024-07-26 04:32:30.281379
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