WEKO3
アイテム
オカラサイレージの給与が豚の発育成績,肉質,および盲腸内微生物数に及ぼす影響
http://hdl.handle.net/10458/3764
http://hdl.handle.net/10458/3764afa5760b-bc07-4066-bc79-82ccc8c9f366
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2012-07-19 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Effects of soybean curd residue silage on the growth performance, meat quality, and cecal microbial population in finishing pigs | |||||
言語 | en | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | オカラサイレージの給与が豚の発育成績,肉質,および盲腸内微生物数に及ぼす影響 | |||||
言語 | ja | |||||
言語 | ||||||
言語 | eng | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
キーワード | cecal bacteria, finishing pig, meat quality, silage, soybean curd residue | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
キーワード | オカラ, サイレージ, 肉質, 肥育豚, 盲腸内微生物 | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ | journal article | |||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||
その他のタイトル | オカラ サイレージ ノ キュウヨ ガ ブタ ノ ハツイク セイセキ ニクシツ オヨビ モウチョウ ナイ ビセイブツ スウ ニ オヨボス エイキョウ | |||||
言語 | ja-Kana | |||||
著者 |
Dang, Huy Quang
× Dang, Huy Quang× 河原, 聡× Tsugeta, Masa-Aki× 新美, 光弘× Horinouchi, Shojiro× Iwakiri, Masayoshi× 六車, 三治男 |
|||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Soybean curd residue silage (SCRS) was incorporated into the diet of 24 crossbred (Landrace × White × Duroc) finishing pigs at levels of 0 (control), 15, 30, and 60% for an experimental period of 60 days. The estimated total digestible nutrient intakes (TDN) did not differ among any treatments. The growth performance of pigs did not differ significantly between the control and the 30% or 60% SCRS groups, but growth decreased in the 15% SCRS group (P < 0.05). Pork derived from the pigs fed with 30% or 60% SCRS showed a higher fat content (P < 0.05) and relatively lower shear force values. SCRS feeding generally did not affect fatty acid composition of the pork, and consequently those melting points did not differ among the dietary groups. Feeding SCRS to pigs positively impacted cecal microbiology by reducing coliform, Enterobacteriaceae, and Escherichia coli numbers (P < 0.05). Thus, feeding of 30% and 60% SCRS may contribute considerably to pig safety and pork quality. | |||||
言語 | en | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 非加熱のリサイクル飼料製造法を開発する目的で,宮崎県内で発生した豆腐製造残さ(オカラ),親サトイモ発酵物等を混合した後,バッグ内で乳酸発酵させてオカラサイレージを調製した.さらに,このオカラサイレージを15%,30%および60%含有し,トウモロコシ等で粗タンパク質量を調整した試験飼料を作製した.これらの飼料を仕上期の肥育豚に60日間自由摂食させた.同時に市販配合飼料を給与する試験区も設け,生産性の比較等を行った.肥育豚の発育成績はオカラサイレージ15%給与区のみが他の3区と比較して有意に低下した(P<0.05).サイレージ30%区および60%区のロース肉は,他の2区のそれと比較して,脂肪含量が高く,剪断力価が低くなった.また,オカラサイレージの給与はロース肉の脂肪酸組成に明確な影響を及ぼさず,脂肪融点について試験区間で有意な差を認めなかった.また,他の2区と比較して,サイレージ30%と60%給与区では多価不飽和脂肪酸/飽和脂肪酸比およびn-6/n-3比が若干低下した.また,市販配合飼料を給与した豚と比較して,オカラサイレージを給与した豚の盲腸内容物では大腸菌群,エンテロバクター科細菌,および大腸菌の菌数が有意に減少した(P<0.05).以上の結果から,オカラサイレージの肥育豚への給与は豚肉の品質を低下させず,肥育豚の衛生状態を改善できることが示唆された. | |||||
言語 | ja | |||||
書誌情報 |
ja : 日本暖地畜産学会報 en : Journal of Warm Regional Society of Animal Science, Japan 巻 53, 号 2, p. 145-155, 発行日 2010-09 |
|||||
出版者 | ||||||
出版者 | 日本暖地畜産学会 | |||||
言語 | ja | |||||
権利 | ||||||
言語 | ja | |||||
権利情報 | Copyright © 2010 日本暖地畜産学会 | |||||
権利 | ||||||
言語 | ja | |||||
権利情報 | 論文ファイルの利用は著作権の範囲内に限り認められます。 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR |