@article{oai:miyazaki-u.repo.nii.ac.jp:00003451, author = {岩田, 喬子 and 榊原, 陽一 and Sakakibara, Yoichi and 赤松, 絵奈 and 酒井, 美穂 and Sakai, Miho and 柚木崎, 千鶴子 and 山﨑, 正夫 and Yamasaki, Masao and 山崎, 正夫 and Nishiyama, Kazuo and 西山, 和夫 and 水光, 正仁 and Suiko, Masahito and Iwata, Takako and Akamatsu, Ena and 酒井, 美穂 and Sakai, Miho and Yukizaki, Chizuko and 山﨑, 正夫 and Yamasaki, Masao and 山崎, 正夫}, journal = {宮崎大学農学部研究報告, Bulletin of the Faculty of Agriculture University of Miyazaki}, month = {Jan}, note = {宮崎県産の穀類、野菜類、果物類、ハーブ類などの農産物44種98品目のエタノール抽出物について、Ames法を利用した抗変異原試験、第II相反応の硫酸抱合に注目した抗変異原試験の2つの試験を行った。高い抗変異原作用を示したものは、カンショの茎、ダイズ、ゴボウ、マンゴー果皮、シソ科ハーブ類であり、中でもダイズ、ゴボウ、マンゴー果皮は、Ames法を利用した抗変異原試験よりも第II相反応の硫酸抱合を重視した抗変異原試験において顕著な抗変異原作用を示した。今回2つの抗変異原試験を用いて抗変異原作用をもつ農産物の検索を行うことにより、食品のもつ抗変異原活性を幅広く検出することができた。, Forty four different farm products which are grown in Miyazaki prefecture were studied for antimutagenic activities. The selected samples are ethanol extracts from grains, vegetables, fruits and herbs. The Ames test and novel antimutagenic test using phase II conjugation enzyme (sulfotransferase) were used to determine the antimutagenic activities. Stalk of sweet potato, soybean, burdock, pericarp of mango and labiate herb had strong antimutagenic activities. While, when sulfate conjugation method is Ames test. The antimutagenic activity of the food was able to be widely detected by using two methods.}, pages = {69--76}, title = {抗変異原活性をもつ宮崎県産農産物の探索}, volume = {54}, year = {2008}, yomi = {イワタ, タカコ and サカキバラ, ヨウイチ and アカマツ, エナ and サカイ, ミホ and ユキザキ, チズコ and ヤマサキ, マサオ and ニシヤマ, カズオ and スイコウ, マサヒト and サカイ, ミホ and ヤマサキ, マサオ} }