WEKO3
アイテム
ヒメマツタケ (Agaricus blazei) の木粉栽培
http://hdl.handle.net/10458/1111
http://hdl.handle.net/10458/1111eba0f167-4749-48b2-989e-bf0e8e25e886
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2008-01-21 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ヒメマツタケ (Agaricus blazei) の木粉栽培 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Cultivation of himematsutake (Agaricus blazei) in saw-dust media | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ヒメマツタケ, コンポスト, 菌床栽培, 覆土 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Himematsutake, Agaricus blazei, Saw-dust media, Casing | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||
その他のタイトル | ヒメマツタケ (Agaricus blazei) ノ モクフン サイバイ | |||||
著者 |
田口, 貴一
× 田口, 貴一× 河内, 進策× 目黒, 貞利× Taguchi, Takakazu× 河内, 進策× 目黒, 貞利 |
|||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 本研究ではヒメマツタケを安価に大量生産するために、コンポストに代わる新しい栽培方法として木粉を用いた菌床栽培の可能性を検討した。 ヒメマツタケ菌糸成長が良好であった木粉:米ヌカ比3:2、3:1及び1:1、含水率75%の培地を用いて低温処理の影響を検討したところ、1:1培地で子実体形成が可能であり、覆土後5日目と10日目の低温刺激が効果的であることが明らかとなった。低温処理の期間は幼子実体形成にはかなり影響し、10日間が最適と考えられたが、子実体形成には差が見られなかった。しかし、低温処理後に散水することにより、滅菌していない土で覆土した培地で高い子実体形成率を示すことが明らかとなった。 以上のように、培養条件を種々検討した結果、ヒメマツタケをコンポストによらず木粉を用いた菌床培地により栽培可能なことを明らかにした。 | |||||
言語 | ja | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Cultivation of himematsutake (Agaricus blazei) in saw-dust and rice bran media instead of the regular cultivation in a compost media was attempted for the commercial mushroom production at low cost. Mushroom could be produced in the media of at the saw-dust : rice bran ratio of 1:1 at the water content 75%. Lowering the temperature to 15℃ from 25℃ at 5 to 10 days after casing the media with soil was effective for producing mushrooms. The period of low temperature treatment also affected on the production of young fruit-body, the optimal period was estimated at aroung 10 days after casing. The mature fruit-body was produced at the higher level by casing the media with the unsterilized soil and sprinkling water. | |||||
言語 | en | |||||
書誌情報 |
ja : 宮崎大学農学部研究報告 en : Bulletin of the Faculty of Agriculture University of Miyazaki 巻 54, p. 13-18, 発行日 2008-01-15 |
|||||
出版者 | ||||||
出版者 | 宮崎大学農学部 | |||||
言語 | ja | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | Faculty of Agriculture, University of Miyazaki | |||||
言語 | en | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 05446066 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00236503 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |