@article{oai:miyazaki-u.repo.nii.ac.jp:00003438, author = {川村, 修 and Kawamura, Osamu and Onodera, Ryoji and 小野寺, 良次 and 長谷川, 信美 and Hasegawa, Nobumi and 片山, 英美 and 兼俵, 由次郎 and 新美, 光弘 and Niimi, Mitsuhiro and 稲澤, 昭 and 奥田, 道緒 and Okuda, Michio and 横山, 三千男 and Yokoyama, Michio and 増田, 慶信 and Masuda, Yoshinobu and 郡, 義博 and Kohri, Yoshihiro and Katayama, Hidemi and Kanedawara, Yoshijiro and Inazawa, Akira and 奥田, 道緒 and Okuda, Michio and 横山, 三千男 and Yokoyama, Michio and 増田, 慶信 and Masuda, Yoshinobu and 郡, 義博 and Kohri, Yoshihiro}, issue = {1-2}, journal = {宮崎大学農学部研究報告, Bulletin of the Faculty of Agriculture, Miyazaki University}, month = {}, note = {Most of Shochu (spirits in Japan) distillery by-product has so far been abandoned to the ocean. We have examined to use as feed for cattle. In this experiment, Soba (buckwheat) Shochu by-product was ensiled in the laboratory silo with rice straw to be 50, 60 and 70% in moisture. The resultant silages had a small amount of lactic acid (ca. 0.02% in fresh matter) in pH 4.4 to 4.6, indicating that only slight fermentation occurred in silo.However, the contents of butyric acid and volatile basic nitrogen were very low, and the palatability for cattle was excellent. Silage additive(lactic acid bacteria and cellulase mixtures) had no effect on the quality of silage. \n焼酎粕を飼料的に利用する研究の一環として,稲わ らにそば焼酎粕を,水分が50,60および70%になるよ うに混合して実験用サイロを用いてサイレージの調製 を試みた.得られたサイレージのpHは4.4から4.6で, 乳酸含量は0.02%程度と低く,焼酎粕に由来する酢酸 の含量が1.5から2%と高く,全体としてサイレージ 発酵は軽微であった.また,酪酸やVBN含量は極め て低く,牛の嗜好性は良好であった.乳酸菌・セルラー ゼ製剤の添加効果はほとんど認められなかった.}, pages = {93--97}, title = {サイレージ調製による焼酎粕の飼料的利用:そば焼酎粕と稲わらを材料としたサイレージについて}, volume = {44}, year = {1997}, yomi = {カワムラ, オサム and オノデラ, リョウジ and ハセガワ, ノブミ and カタヤマ, ヒデミ and カネダワラ, ヨシジロウ and ニイミ, ミツヒロ and イナザワ, アキラ and オクダ, ミチオ and ヨコヤマ, ミチオ and マスダ, ヨシノブ and コオリ, ヨシヒロ and オクダ, ミチオ and ヨコヤマ, ミチオ and マスダ, ヨシノブ and コオリ, ヨシヒロ} }