@article{oai:miyazaki-u.repo.nii.ac.jp:00003430, author = {徳永, 忠昭 and TOKUNAGA, Tadaaki and 原田, 宏 and HARADA, Hiroshi and 坂東島, 直人 and 川田, 洋一 and 大山, 敏 and 横山, 喜世志 and 徳丸, 元幸 and 清野, 滋美 and 石田, 孝史 and ISHIDA, Takafumi and BANDHOJIMA, Naoto and KAWATA, Yoichi and OYAMA, Toshi and YOKOYAMA, Kiyoshi and TOKUMARU, Motoyuki and KIYONO, Shigemi}, journal = {宮崎大学農学部研究報告, Bulletin of the Faculty of Agriculture, Miyazaki University}, month = {Mar}, note = {肉用牛生体の産肉能力を改良する手段として超音波診断装置が広く利用されている。本研究では,最近,当研究室が中心となって開発された超音波測定器スーパー・アイ・ミートSEM-900を用いて,その画像分解能について検討を行った。また,本装置による後代検定調査牛の枝肉形質間の発育様相について検討した。超音波診断装置スーパー・アイ・ミートSEM-900は,基本モデルの針や串等の対象物の大きさや分布状況にかかわらず高い画像分解能を示した。肥育期間中経時的測定による検定調査牛の胸最長筋横断面積は,間接検定および現場後代検定調査牛ともに近似した発育様相を示した。脂肪交雑は,間接検定調査牛より現場後代検定調査牛の方が低くなることが認められた。皮下脂肪厚・筋間脂肪厚・バラ厚は,それぞれ肥育期間中の発育パターンは近似していたが,間接検定調査牛より現場後代検定調査牛の方が薄くなることが認められた。, Ultrasonic techniques are widely used for genetic improvements of meat production performance in live beef cattle. The study was conducted in order to clarify the performance of ultrasonic imaging of SEM-900 that had been developed by our laboratory of animal breeding and to determine the growth patterns of carcass traits in fattening steers during progeny testing. SEM-900 showed the clear images for needles or sticks irrespective of sizes or distributions of these subjects. The fattening steers on station testing showed the similar growth patterns of M. longissimus thoracis area during fattening period compared with those of the field testing. The marbling score of fattening steers on the field testing were lower than that on the station testing. The growth patterns of fat, intermuscular fat and rib thicknesses during fattening period were similar each other. However, these thicknesses of steers on field testing were thinner than those of station testing.}, pages = {49--57}, title = {肉用牛産肉形質改良への超音波診断装置(SEM-900)の利用}, volume = {49}, year = {2003}, yomi = {トクナガ, タダアキ and ハラダ, ヒロシ and バンドウジマ, ナオト and カワタ, ヨウイチ and オオヤマ, トシ and ヨコヤマ, キヨシ and トクマル, モトユキ and キヨノ, シゲミ and イシダ, タカフミ} }