@article{oai:miyazaki-u.repo.nii.ac.jp:00003227.1, author = {中村, 豊彦 and Nakamura, Toyohiko and 倉盛, 宏一 and 在田, 典弘 and 秋元, 秀俊 and 太田, 一良 and Ohta, Kazuyoshi and Kuramori, Koichi and Zaita, Norihiro and Akimoto, Hidetoshi}, issue = {1-2}, journal = {宮崎大学農学部研究報告, Bulletin of the Faculty of Agriculture, Miyazaki University}, month = {Dec}, note = {Exo- and endoinulinases were extracted from mycelia of Aspergillus niger strain 12 using quartz sand and purified by DEAE-Cellulofine A-500, Sephadex G-1OO, and Sephadex G-200 chromatographies. The intracellular enzymes were homogeneous as judged by SDS-polyacrylamide gel electrophoresis. The purified exoinulinase P-II had specific activities of 6.6 U/mg toward inulin and 22 U/mg toward sucrose. The endoinulinase P-III showed 108 U/mg toward inulin, but no activity toward sucrose. Mrs of exoinulinase P-II and endoinulinase P-III were determined by gel filtration using Sephadex G-200 as 47 and 56 kDa, respectively. Optimal pH and temperature for enzyme activity were pH-5.0 and 55 ℃ for P-II, and pH 5.3 and 45℃ for P-III. Both the enzymes were activated by Mn2+ , and inactivated by Ag+, Hg2+, or p-chloromercuribenzoate. Inulinases P-II and P-III exhibited apparent Km values of 5.8 and 0.80 mM, respectively., 黒麹菌Aspergillus nigerNo.12株の培養菌体を石英砂で破砕し,その抽出液から細胞内エキソおよびエンド型イヌリナーゼをDEAE-セルロファインA-500,続いてセファデックスG-100およびG-200クロマトグラフィーによりそれぞれ電気泳動的に単一に精製した。エキソ型イヌリナーゼP-IIの比活性は,イヌリンに対して6.6U/mg,ショ糖に対して22U/mgであった。エンド型イヌリナーゼP-IIIはイヌリンのみに作用し,比活性は108U/mgであった。 ゲルろ過で測定した分子量は,エキゾ型イヌリナーゼP-IIが47kDa,エンド型イヌリナーゼP-IIIが56kDaであった。エキソ型イヌリナーゼP-IIとエンド型イヌリナーゼP-IIIの最適pHはそれぞれpH5.0とpH5.3,最適温度はそれぞれ55℃と45℃であった。両酵素ともMn2+で賦活化され,Ag+,Hg2+,p-クロロメルクリ安息香酸で失活した。エキソ型イヌリナーゼP-IIとエンド型イヌリナーゼP-IIIのイヌリンに対するMichaelis定数(Km)は,それぞれ5.8mMと0.80mMであった。}, pages = {49--58}, title = {Purification and Properties of Intracellular Exo- and Endoinlulinases from Aspergillus niger Strain 12}, volume = {48}, year = {2001}, yomi = {ナカムラ, トヨヒコ and クロモリ, コウイチ and ザイタ, ノリヒロ and アキモト, ヒデトシ and オオタ, カズヨシ} }