WEKO3
アイテム
ソルガムサイレ-ジの利用性向上に関する研究-6-ソルガムの品種,生育段階および播種期がサイレ-ジの発酵品質に及ぼす影響について
http://hdl.handle.net/10458/3795
http://hdl.handle.net/10458/3795c6317c34-a321-42f7-8ff7-d01803d5b7a4
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 報告書 / Research Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2012-07-23 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ソルガムサイレ-ジの利用性向上に関する研究-6-ソルガムの品種,生育段階および播種期がサイレ-ジの発酵品質に及ぼす影響について | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Studies of Improvement in Utilization of Sorghum Silages 6. Effects of cultivar, growth stage and seeing time of hybrid sorghums on fermentation quality of silage | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 発酵品質, ソルガムサイレージ | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Fermentation quality, Sorghum silage | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws | |||||
資源タイプ | research report | |||||
研究代表者 |
三秋, 尚
× 三秋, 尚 |
|||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | ソルガム・スーダングラス交雑種1種(SSIV:スイートソルゴー)とソーガム交雑種4種(FS401R:ハイブリッドソルゴ-,FS902:ビッグシュガーソルゴー,FS304:ハイシュガーソルゴー, P956:ハイカロソルゴー)を用いて,サイレ-ジ発酵品質に及ぼす生育段階と播種期の影響を検討した,得られた主要な結果は次のとおりであった.材料草のTNC含量は生育とともに増加し,15%(乾物基準)以上のソルガムはすべて発酵品質が優良であった.15-10%TNC含量の材料草では,発酵品質に品種間差異がみられ.10%以下のときはその品質は劣質であった.伸長期と穂孕期のサイレージの発酵品質は品種と播種期(春播きと夏播き)の影響を著しくうけた. | |||||
言語 | ja | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | A sorghum-sudangrass hybrid cultivar(SSIV: Sweet sorgo) and four sorghum hybrid cultivars (FS401R:Hybridsorgo, FS902:Bigsugarsorgo, FS304:Hi-sugarsorgo and P956:Hi-calo sorgo) sown on 8 May were harvested at six growth stages: vegetative, booting, booting-early heading, flowering, milk ripe and dough ripe for silage making, and their aftermath silages were prepared on 25 September. Also three sorghum hybrid cultivars (FS401R, FS902 and FS304) sown on 5 August were harvested on either 1 October or 13 October for silage making. When the plant materials used contained TNC content above 15%, all silages were excellent in fermentation quality. Sorghums having TNC content of lower than 10%, however, were poor in fermentation quality. In arrange of 10-15% TNC content, there were large differences in fermentation quality among the five sorghum cultivars. The fermentation quality of silages prepared in the vegetative and booting stages was greatly influenced by cultivar and seeding time. Sorghum silages sown in August and harvested in October were better in fermentation quality in the vegetative and booting stages than those sown in May and harvested in July or August. | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |