@article{oai:miyazaki-u.repo.nii.ac.jp:00003218, author = {Onodera, Ryoji and 小野寺, 良次 and 長谷川, 信美 and Hasegawa, Nobumi and 藤代, 剛 and Fujishiro, Tsuyoshi and 稲澤, 昭 and Komatani, Kenji and 駒谷, 謙司 and 六車, 三治男 and Muguruma, Michio and 山内, 清 and Yamauchi, Kiyoshi and 竹之山, 愼一 and Takenoyama, Shin-ichi and 森下, 敏朗 and 矢野, 光紘 and Yano, Mitsuhiro and 山下, 實 and Yamashita, Makoto and 高橋, 勝南 and Takahashi, Katsumi and 藤代, 剛 and Fujishiro, Tsuyoshi and Inazawa, Akira and Komatani, Kenji and 駒谷, 謙司 and 竹之山, 愼一 and Takenoyama, Shin-ichi and Morishita, Toshiro and 矢野, 光紘 and Yano, Mitsuhiro and 山下, 實 and Yamashita, Makoto}, issue = {1-2}, journal = {宮崎大学農学部研究報告, Bulletin of the Faculty of Agriculture, Miyazaki University}, month = {Dec}, note = {本プロジェクトでは、焼酎粕(ソバ焼酎粕濃縮液および同脱水ケーキの等重量混合物)を主原料とし、大麦ヌカおよびビートパルプの混合物(60:40)を副原料として2軸型エクストルーダーにより製造した焼酎粕ペレット飼料(主副両原料割合,60:40)を用いて、肉用牛による飼養試験を行うことを目的とした。また、本プロジェクトは、これまでその多くを海洋投棄してきた焼酎粕を飼料の製造に再利用することにより地球環境の浄化に資することも背景にある大きな目的の一つである。 飼養試験では、焼酎粕ペレット飼料が肉用牛(黒毛和種)の成長(増体量)、飼料要求率および肉質に及ぼす影響を検討するため、対照区の飼料として宮崎県内で広く給与されている「宮崎しもふり特号」を給与し、また、試験飼料として「宮崎しもふり特号」の15% (乾物当たり)を、可消化養分総量および粗タンパク質が同じになるように勘案しながら、焼酎粕ペレット飼料で置換した飼料を試験飼料として給与して、10~13ケ月齢(平均月齢11.6カ月)から478日間(約16カ月間)にわたって、ほぼ1月毎に試験牛の体重および飼料摂取量を測定した。試験期間中、どの動物にも異常は認められなかった。その結果、301日目(平均月齢22カ月)までは、試験飼料の肉用牛(黒毛和種)成長促進効果(飼料効率)は、「宮崎しもふり特号」と同程度と考えられたが、23カ月齢以降は、試験飼料の飼料効率は対照区よりも30%以上も高くなることが示された。 格付けの結果は、同じ血統の牛(試験区901および対照区902)では、両者とも歩留等級A、肉質等級4とランクされた。血統が異なる牛では、対照区が試験区よりもややよい結果になったが、この点はさらなる検討が必要である。肉質は、両者に大きな差は見られなかったが、試験区は、ドリップが少なく、肉食のL値は高かった。ロース芯の総脂質とビタミンEの含量は試験区がやや高く、筋間総脂質はその逆だった。, The aims of this project were to establish a technique for preparing pellet feeds for cattle using shochu distiller's by-products and to evaluate the product as a feedstuff for beef cattle. Pellets were made by extrusion using a mixture of buckwheat, shochu distiller's condensed solubles and its cake (both wet) as the main materials, together with smaller amounts of barley bran and beet pulp. Three pellet feeds among the thirteen prepared showed good palatability, had high protein contents and normal levels of minerals. Very little amounts of vitamins A and D were detected, while vitamins E and B6 were present at almost the same concentration as in corn and grain sorghum, respectively. Six Japanese black cattle, three animals each in control and experimental groups, received for 16 months a commercial formula feed (Miyazaki Shimofuri Tokugo ) as a control diet and a formula feed replacing 15 % of the dry matter of the 'Miyazaki Shimofuri Tokugo' with the pellet feed as an experimental diet. The experimental diet contained the same levels of TDN and CP as those of the control diet. No differences in body weight gains or feed conversion were detected for the first 10 months; thereafter, up to more than 27 months after birth, animals supplied with experimental diets showed higher daily gains and lower feed conversion (higher feed efficiency) than those observed in control animals. However, there have been almost no differences in meat quality between the control and the experimental cattle as a whole, although α-tocopherol content in rib eye of the experimental cattle was higher than that of the control. Total lipid content in of the control animal was higher than that of the experimental animal.}, pages = {1--11}, title = {焼酎粕ペレット飼料が肉用牛の成長および肉質に及ぼす影響(予備試験)}, volume = {47}, year = {2000}, yomi = {オノデラ, リョウジ and ハセガワ, ノブミ and フジシロ, ツヨシ and イナザワ, アキラ and コマタニ, ケンジ and ムグルマ, ミチオ and ヤマウチ, キヨシ and タケノヤマ, シンイチ and モリシタ, トシロウ and ヤノ, ミツヒロ and ヤマシタ, マコト and タカハシ, カツミ and フジシロ, ツヨシ and コマタニ, ケンジ and タケノヤマ, シンイチ and ヤノ, ミツヒロ and ヤマシタ, マコト} }