@article{oai:miyazaki-u.repo.nii.ac.jp:00003208, author = {Onodera, Ryoji and 小野寺, 良次 and 稲沢, 昭 and 奥田, 道緒 and Okuda, Michio and 森下, 敏朗 and 河野, 幹雄 and 長谷川, 信美 and Hasegawa, Nobumi and 片山, 英美 and 横山, 三千男 and Yokoyama, Michio and 増田, 慶信 and Masuda, Yoshinobu and 郡, 義博 and Kohri, Yoshihiro and Inazawa, Akira and 奥田, 道緒 and Okuda, Michio and Morishita, Toshiro and Kawano, Mikio and Katayama, Hidemi and 横山, 三千男 and Yokoyama, Michio and 増田, 慶信 and Masuda, Yoshinobu and 郡, 義博 and Kohri, Yoshihiro}, issue = {1-2}, journal = {宮崎大学農学部研究報告, Bulletin of the Faculty of Agriculture, Miyazaki University}, month = {Dec}, note = {本プロジェクトでは、焼酎粕(ソバ焼酎粕濃縮液または脱水ケーキ)を主原料とし、また、専管フスマ、大麦ヌカ、ビートパルプ、大麦(庄ペン)、 コーンコブまたは給食残飯を副原料として、両者を混合してエクストルーダー処理を行うことにより牛用のペレット飼料を試作し、それらの飼料の栄養成分(一般成分)を分析するとともに晴好性試験を行うことを目的とした。また、本プロジェクトでは、これまでその多くを海洋投棄してきた焼酎粕を飼料の製造に再利用することにより地球環境の浄化に資することも背景にある大きな目的の一つである。 まず、主原料と副原料の混合割合を30:70から74:26までの範囲とし、それに合わせてエクストルーダーの条件を適宜微調整することにより、適当なペレット飼料を試作した。ただし、コーンコブはエクストルーダーにつまり、焼酎粕とのペレット飼料の製造には向かないことが分かった。試作飼料のにおいは、原料のにおいがしたが、牛が嫌がるにおいではなかった。読作飼料の水分活性は0.8程度で、保存性はよかった。開封のまま80日間室温に放置した後の測定では、水分や水分活性に変化は見られず、18種類の試作飼料のうち1種類のみにわずかなカビが見られた。全試作ペレット飼料について、嗜好性試験を行った結果、脱水ケーキ+ビートパルプ(62:38)、脱水ケーキ+大麦ヌカ(35:65)および脱水ケーキ+ 大麦ヌカ(40:60)が最も良好な噂好性を示した。濃縮液との製品でも、濃縮液+ビートパルプ、濃縮液+大麦(庄ペン)は良好な晴好性を示した。 しかし、給食残飯との製品に対しては、牛は、まったく関心を示さなかった。 試作ペレット飼料の栄養成分は、粗タンパク質含有率が高い焼酎粕の特徴を反映して、乾物あたりの粗タンパク質含有率が副原料よりも高まった。また、主原料に比較的少ない可溶無窒素物も、副原料との混合によりペレット飼料ではかなり高まっている。たとえば、最も良好な嗜好性を示した脱水ケーキ+大麦ヌカ(CBB2)(40:60)の粗タンパク質は、乾物あたり18.1%で、副原料の大麦ヌカよりも約4%高まり、アルファルファ乾草に相当した。可溶無窒素物は、53.8%でアルファルファ乾草よりも15%も高くなった。全体として、ペレット飼料は主原料と副原料の混合により、租タンパク質、可溶無窒素物および粗繊維を適度に含み、牛用の飼料として適当と考えられた。, The aims of this project were to prepare pellet feeds for cattle using extruder from shochu distiller's by-products (SDB) (buckwheat shochu distiller's condensed solubles and its cake (grains), both wet) as the main ingredients of the diet, together with other materials such as wheat bran with flour, barley bran with hull, beet pulp, rolled barley, corn cob or zanpan (residues of school lunches); to analyze nutrients (proximate components) of the feeds and their original materials; and to examine palatability of the pellet feeds. An important ecological purpose of this project was to recycle the SDB, most of which has so far been dumped in the ocean, for making feeds. First, pelleting was investigated using ratios of man ingredients and other ingredients from 30 : 70 to 74 : 26, respectively, and by adjusting the conditions for operating the extruder. Corn cobs were not suitable for preparing the pellet feeds with SDB, because it blocked the extruder machine. The pellet feeds smelled similar to their original materials and were acceptable to cattle. The water activities of the pellet feeds were around 0.8 and their preservation states were good. Determination after leaving the feeds in the air for 80 days revealed that there were no changes in moisture and water activities and no molds were found only in one case of 18 feeds prepared. After examining the palatabilities of all pellet feeds with cattle, shochu distiller's cake plus beet pulp (62 : 38) and shochu distiller's cake plus barley bran with flour (35 : 65 and 40 : 60) showed the best results. Shochu distiller's solubles plus beet pulp or rolled barley also showed good results. However, the cattle rejected the pellet feed with zanpan. Of the proximate components of the pellet feeds, the crude protein content of SDB was higher than that of other ingedients reflecting the important feature of the SDB. Nitrogenfree extractives, which were low in SDB, were high in pellet feeds. For example, the crude protein in the pellet feed consisting of shochu distiller's cake plus barley bran with hull (40 : 60) (CBB 2 ), which with cattle showed the best palatability, was 18.1% in dry matter and was about 4% higher than that of barley bran with hull. This value was almost equivalent to that of alfalfa hay. Nitrogen-free extractives of the feed were 53.8% and thus about 15% higher than that of alfalfa hay. As a whole, the pellet feeds prepared with SDB and materials such as barley bran and beet pulp contained adequate amounts of crude protein, nitrogen-free extractives and crude fibre and seemed adequate for cattle.}, pages = {45--53}, title = {エクストルーダーによる焼酎粕ペレット飼料(牛用)の製造に関する研究}, volume = {44}, year = {1997}, yomi = {オノデラ, リョウジ and イナザワ, アキラ and オクダ, ミチオ and モリシタ, トシロウ and カワノ, ミキオ and ハセガワ, ノブミ and カタヤマ, ヒデミ and ヨコヤマ, ミチオ and マスダ, ヨシノブ and コオリ, ヨシヒロ and オクダ, ミチオ and ヨコヤマ, ミチオ and マスダ, ヨシノブ and コオリ, ヨシヒロ} }